Бажаючих стати спонсором блогу "Завдання для душі", просимо писати на адресу zdd.blog@gmail.com. Будемо дуже вдячні за співпрацю!

Шановні учасники завдань! Якщо ви, по результатах одного з наших завдань, стали власником призу або ж запрошеним дизайнером, але так і не отримали призу чи умов завдання, напишіть нам на адресу zdd.blog@gmail.com.

Через високу вартість відправки, із жовтня 2013 року безкоштовна доставка призів здійснюється лише по території України. Сподіваємось на ваше розуміння!
______________________________________________

З березня 2014 року наш блог йде у творчу відпустку. Про наше повернення Ви дізнаєтесь із публікацією нового завдання!

середу, 22 серпня 2012 р.

З чого все починалося...

Доброго дня наші любі читачі! Сьогодні замість звичного МК я, б хотіла запросити вас на урок історії! Насправді, цей урок є дуже захоплюючим і цікавим, тому не лінуйтеся прочитати все! 
А, розповідь моя буде про" скрапбукінг"! Починаючи творити свої листівки, я тільки здогадувалася, що може означати це слово! Адже, більшість із нас користується цим терміном, і  ми уже багато знаємо про стилі, матеріали, аксесуари і всяке інше, що стосується скрпбукінгу... але чи не загубився "скракпбукінг" у тому всьому... давайте пригадаємо з чого ж все починалося...

Скрапбукінг, скрепбукінг (англ. scrapbooking, від англ. Scrapbook: scrap - вирізка, book - книга, букв. «Книга з вирізок») - вид рукодільного мистецтва, що полягає у виготовленні й оформленні сімейних або особистих фотоальбомів.
Цей вид творчості являє собою спосіб зберігання особистої і сімейної історії у вигляді фотографій, газетних вирізок, малюнків, записів та інших пам'ятних дрібниць, використовуючи своєрідний спосіб збереження і передачі окремих історій з допомогою особливих візуальних і тактильних прийомів замість звичайного розповіді. Основна ідея скрапбукінгу - зберегти фотографії та інші пам'ятні речі про які-небудь події на тривалий термін для майбутніх поколінь.

Історія

Вперше скрапбукінг зустрічається в 1598 році. У той час почали збирати поеми, цитати і власні спостереження і вклеювати їх у звичайні книги. В Англії ставали популярними зошити для запису улюблених віршів, пам'ятних афоризмів та цитат (англ. commonplace books). Так, в 1706 році була надрукована книга філософа Джона Локка під назвою New Method of Making Commonplace books. Приблизно в той же час з'явилися так звані книги друзів (англ. friendship books): в Німеччині дівчата збирали волосся своїх подруг і звивали з них складні візерунки, прикрашаючи їх стрічками та квітами. Разом з тим, зошити для записів відрізнялися від сучасного скрапбукінгу, оскільки містили лише якусь розрізнену добірку текстів, в той час як в скрапбуку зазвичай приділяється підкреслюється увага на певна людині або події.

Свою сучасну форму скрапбукінг прийняв в XVII столітті. У 1826 році в Німеччині почали активно збирати вирізки з альбомів, оскільки стали друкуватися альбоми з зображеннями, гравюрами і літографіями. Але справжній фурор викликала книга Джона Пула (англ. John Poole) під назвою Manuscript Gleanings and Literary Scrapbook, в якій описували різні способи творчо оформити вірші, записи та інші вирізки. Сам термін «скрапбукінг» з'явився в 1830-х роках.
  

Історія розвитку скрапбукінгу на Заході

У 1775 році в світ вийшла книга про історію Англії, автором якої став Джеймс Грейнджер. Книга залишилася б непоміченою, якби не один факт: її останні сторінки залишилися порожніми для заповнення читачами. Незабаром багато авторів стали вдаватися до таких хитрощів, тим самим натякаючи, що книга хоч і має конкретний тираж, але персоналізувати її може кожен. Крім того, трохи пізніше відомі книговидавці зайнялися тиражуванням щоденників та шкільних щоденників, які дуже полюбилися жіночій частині населення Європи. Тепер юні леді робили в своїх зошитах необхідні записи і позначки, не забуваючи при цьому і всіляко прикрашати їх.
Звичайно ж, перший скрапбукінг 1800-х років мав багато відмінностей від відомого нам з вами. Тоді й мови не йшло про використання безкіслотних товарів і матеріалів архівного якості, а головне світ ще не знав про фотографії. Тому люди збирали в своїх зошитах різні сувенірчики, поеми, релігійні картки, любовні листи, рекламні проспекти, анонси, особисті записи та інші пам'ятні дрібнички.
Важливим етапом у розвитку скрапбукінгу стала поява фотографії. Перші досліди в цьому напрямку проводив Жозеф Ньєпс Нісефор, в 1826 році він створив перші зразки фотографій. До кінця XIX століття ще один винахідник на ім'я Джордж Істмен явив світу простеньку фотокамеру, яка відкрила перед шанувальниками скрапбукінгу просто приголомшливі горизонти. 
«Кодак» № 1 не був крихітною камерою. У неї був об'єктив, який передавав круговий зображення діаметром в 2,25 дюйма на плівку. На ролику поміщалося 100 кадрів. Коли весь ролик був повністю експонований, то камера надсилалася поштою назад до Істмен, який повертав камеру зарядженої новими негативами і відправляв сто відбитків, наклеєних на картон (або стільки відбитків, скільки було придатних негативів), отриманих з першого ролика - і все це коштувало 10 доларів.
Завдяки винаходу Джорджа Істмена Скрапбукінг сильно просунувся по еволюційних сходах.


У 1872 році Марк Твен, відомий письменник, запатентував свій «самостійно наповнюваний» альбом, невід'ємною частиною якого були смужки клею на сторінках для закріплення на них пам'ятних дрібниць. До 1901 році створив більше 57 різновидів цих альбомів.

marktwenmarktwen2

Але на початку 20 століття скрапбукінгу прийшов кінець. Через початок Першої Світової Війни скрап-компанії були змушені закрити свій бізнес.
Нова хвиля популярності повернулася тільки в 40-ві роки. Це було викликано запуском масового виробництва альбомів. До наших днів збереглися рідкісні екземпляри альбомів в яких описуються військові дії:
 В СРСР яскравим прикладом скрапбукінгу, (а чому ні?), Можна назвати дембельські альбоми - історія про проходження служби в доблесних військах Радянської армії. Підхід до оформлення був дуже ретельним і продуманим.Думаю ваші дідусі і батьки мали такі альбоми... Ось деякі приклади. 

  

Але коли ж з'явився скрапбукінг з безкислотнимі товарами і матеріалами архівнї якості?
Нова хвиля захоплення скрапбукінгом почалася у 1980 році. Коли на Всесвітній конференції Записів (World Conference of Records) сім'я Крістенсен, зі штату Юта, виставила напоказ свої 50 альбомів, присвячені історії своєї сім'ї. Після того, як з'явився інтерес до їх альбомами, вони вирішили написати книгу про мистецтво скрапбукінгу «Ожилі спогади».

 

Меріел разом з чоловіком в 1981 році заснували перший магазин для любителів скрапбукінгу в штаті Юта. У 1996 році вони створили перший у світі інтернет-сайт, через який можна було замовляти товари для виготовлення альбомів. 
На даний момент скрапбукінг - це одне з найпоширеніших хобі серед американських жінок, ним захоплюється кожен третій у сім'ї.
За останні 10 років популярність скрапбукінгу у всьому світі зростає дуже активно. В  США  оборот від виробництва товарів для скрапбукінгу в 2003 році становив більше 1,4 млдр. $ на рік, а в 2005 році ця цифра збільшилася до 2,5 млдр. $ на рік. 

Отож,  чим є скрапбукінг сьогодні для нас?  Це достатньо молода і тим не менш уже модна течія в Україні. Хоча навряд чи можна говорити про те, що скрапбукінг є абсолютно новим явищем: наші бабусі та мами, збираючи фотографії, часто вкладали в альбоми вирізки з газет, листи від рідних або невеличкі прикраси. Будучи школярками ми заповнювали різні анкети, вирізали із журналів зображення і вклеювали в  зошити. Таким чином передаючи одна одній зошит наповнювався і савав яскравим і цікавим...і  чим не різновид скрапу...
Сучасний скрапбукінг, на відміну від аплікаційних вставок минулого, став більш складним і витонченим. Це захоплення, його техніка пробуджує в кожній жінці маленьку дівчинку, що обожнює різні дрібнички і любить навіть з буденних речей створювати маленьке свято.
 Сьогодні в Україні скрапбукінг робить тільки перші кроки. Спеціальний інвентар, як і готові роботи, можна придбати лише в  інтернет-магазинах і у спеціалізованих  магазинах які, є тільки у великих містах. Але при детальному знайомстві з усіма можливостями скрапбукінгу очевидною стає перспективність його розробки: клуби по інтересах, гуртки, майстер-класи, виставки…
 Один відомий   американський бізнес-тренер Джим Рон  казав «Є три речі, які варто залишити після себе, — ваші фотографії, вашу бібліотеку і ваші особисті записи. Все це безсумнівно важливіше для майбутніх поколінь, ніж меблевий гарнітур у вас вдома». Тому, займайтеся улюбленою справою, творіть собі на радість і прийдешньому поколінню на память!
Дякую, що дочитали!

Нагадуємо що, у нас тривають завдання- "Спочатку було весілля!"Заходьте! 
Там супеоровий приз чекає на переможця!
    

І, ще наша цукерочка для вас!   
 

Сподіваюся, вам було цікаво і корисно дізнаватися щось нове про скрапбукінг! Дякуючи інтернету скрапбукінг розвивається  і захоплює собою ще і ще більше людей.
Дякуємо, що ви з нами!

8 коментарів:

  1. Дякую, дуже цiкаво було почитати!)))

    ВідповістиВидалити
  2. Коли читала забула про хатні справи.
    Так цікаво! Дякую!!!

    ВідповістиВидалити
  3. Надя! Крута стаття! Ти молодець!

    ВідповістиВидалити
  4. Дуже і дуже цікаво! Саме така інформація дає стимул і натхнення творити! Дякую!!!

    ВідповістиВидалити
  5. Ва!!!!Я багато чого не знала! В основному робилавсе інтуітивно)))Дуже цікавий матеріал!!!Дякую, дякую*)

    ВідповістиВидалити
  6. Надя, статейка дуже класна! І головне корисна! Молодець! Дякую за корисну інфу;)

    ВідповістиВидалити
  7. Дуже цыкаво, прочитала з захопленням!! :)

    ВідповістиВидалити