Бажаючих стати спонсором блогу "Завдання для душі", просимо писати на адресу zdd.blog@gmail.com. Будемо дуже вдячні за співпрацю!

Шановні учасники завдань! Якщо ви, по результатах одного з наших завдань, стали власником призу або ж запрошеним дизайнером, але так і не отримали призу чи умов завдання, напишіть нам на адресу zdd.blog@gmail.com.

Через високу вартість відправки, із жовтня 2013 року безкоштовна доставка призів здійснюється лише по території України. Сподіваємось на ваше розуміння!
______________________________________________

З березня 2014 року наш блог йде у творчу відпустку. Про наше повернення Ви дізнаєтесь із публікацією нового завдання!

понеділок, 20 січня 2014 р.

А яким клеєм користуєтесь ви???

Привіт, дівчатка і хлопчатка (якщо останні нас читають)!!
Поговоримо сьогодні про таку важливу річ для скрапера як клей. Наші дизайнери діляться власним досвідом)))

Юля Скребньова:
Привіт!!! Розкажу вам про клеї, якими мені доводилось користуватися.

1. Добре відомий усім МОМЕНТ ГЕЛЬ  і МОМЕНТ КРИСТАЛ


Думаю, його використовує більшість скраперів. Чудовий клей - прозорий, швидко схоплює, швидко сохне, можна клеїти ним практично все - від паперу і картону  до тканин і металевих прикрас.
Мінус (для мене) - різкий запах, який досить важко вивітрити.

Саме цей факт змусив мене зайнятися пошуками альтернативних клейких матеріалів.

2. Клей Beacon - 3 In 1 Advanced Craft Glue, 118 мл


Практично ті ж самі характеристики як і у Моментів, запах набагато легший, от тільки ціна кусається, бо вдвічі більша, ніж у великого тюбика Моменту (хоча розхід у нього теж вдвічі менший).

3. Клей Crafter's Pick - The Ultimate Glue, 118 мл


На вигляд і навіть на запах як наш ПВА (перше моє враження і велике розчарування), АЛЕ в роботі він чудовий. Спочатку білий, та після висихання - прозорий. Чудово клеїть як папір так і тканини і решту декору. Дуже економний. Швидо схоплює і швидко сохне. Досить густий, тому потрібно звикнути до роботи з ним.

4. Клей Incredibly Tacky, 118 мл

Особисто я різниці з №3 не побачила.

5. Клей Aleene's - Tacky Glue, 118 мл

Дуже порадувала ціна, адже значно нижча, ніж у клеїв, про які йшлося вище. Замовивши трішки турбувалась про якість, та дарма))) Не токсичний, практично без запаху, білий, та після висихання стає прозорим. Не розмочує папір і не деформує його. Чудово клеїть тканину, квіти та інші скрапматеріали. Для мене це дуже важливо, адже здебільшого займаюсь виготовленням блокнотів.

6. Клей-олівець Thermoweb - Super Stik Glue Stick, 21 грамм

Один із кращих сухих клеїв, якими доводилось мені користуватись. Можна приклеювати і стрічки, і квіти, і папір. Архівної якості. 

Ось такі наразі у мене спостереження. Надіюсь, що комусь вони пригодяться)))


До Юлиних спостережень додам кілька слів про свій досвід роботи з клеями я.
Якось так склалося з самого початку мого скрап-досвіду, що більшість своїх робіт я склеювала звичайним канцелярським двостороннім скотчем. Пробувала різні, проте особливої різниці між ними так і не побачила - хіба що зовсім не люблю "BuroMax" - якийсь він надто слабенький. Зате один з найдешевших "Economix" виправдовує всі мої сподівання. І, до речі, тримає не менше 3-х років без втрати якості роботи (перевірено). 


На другому місці для приклеювання паперових деталей у мене клей-оліввець "UXU". Для мене це оптимальний варіант коли треба приклеїти великі площі паперу, наприклад сторінку альбома до цупкої підкладки. Особливо виручає, коли сторінки з тонкого скрап-паперу. "UXU"  точно не "поведе" його . 

Досить схожий до попереднього клей-олівець "Pritt", хоча він менш твердий, а тому і менш економний, а ціна іноді навіть вища, ніж в "UXU"
І ще додам про більш економний замінник "Uhu Glue Stick" - Scotch Stick. Його досить часто можна зустріти в канцелярських крамницях. Він, звичайно, не настільки обережний з папером, як "UXU", проте у випадку з папером середньої щільності цілком може його замінити.


На третьому місці для мене ще один представник родини UHU - універсальний прозорий рідкий клей UHU Twist&Glue. Він також практично не "веде"папір (за винятком зовсім тонкого), не зважаючи на те, що є абсолютно рідким. Чудово приклеює текстиль (включно з обкладинками альбома), стрічки, не надто об'ємні квіти,  повністю прозорий до і після висихання. Недоліком, як на мене, є те, що він досить довго схоплює, хоча в окремих випадка це може бути перевагою. Якість архівна.
Що стосується об'ємних та важких деталей, то тут моїм незмінним помічником є термопістолет. Швидко і надійно :) 

Ну і звичайно, всіма улюблений "Момент Кристал" - хоча нещодавно (коли зіткнулася з проблемою, що в Ірландії такий не продається) замінила його знову ж таки на UXU - "All Purpose Adhesive". Ті ж самі характеристики, що й в "Момент Кристал", включно з ціною, тільки запах значно слабший. 

Він також буває архівної якості. 

Дуже схожий за властивостями\консистенцією\ціною, із ще слабшим запахом клей Bostik Glue&Fix.

Досвід не надто великий, про ПВА та клей-пістолет писати не буду, думаю, тут усе зрозуміло)
Я переважно користуюсь клеєм Pasco

Він чудово підходить для листівок, швидко сохне, гарто тримає і не пахне! Ціна не дуже кусюча, 6 грн 30 мл. А ще часто користуюсь Моментом Кристал, особливо для коробок із товстого картону, дуже швидко сохне, швидше за Pasco, добре тримає, але все таки запах.. і багато "соплей" пускає) Та ним можна клеїти практично все!

І так, про клеї!
Ну що ж, наразі я користуюсь 5ма видами клеїв, не рахуючи скотчу - це ПВА, клей-олівець, гарячий пістолет, "Момент-Кристал" і глоссі.
Мої думки і роботи з ними.

"ПВА", використовую для декупажу і для проклейки блоків. Тримає класно, не воняє і гнучкий.

Клей-олівець, клею ним плоскі деталі декору: дирокольні листочки, вирізані букви, фрази чи обрізки паперу, але в тих випадках, коли він точно не нашкодить роботі, бо його теж "веде", як і "ПВА". Ще інколи на ньому я клею пожмаканий папір в роботі. Він дає можливість маневрувати папером як завгодно в першу хвилину, а потім швидко висихає контактуючи з повітрям. Робота сохне трохи довше, але " на верняка!"))

Гарячий пістолет - мій вірний помічник. Клею більшість деталей саме ним. Всі об'ємні прикраси, створюю квіти та гудзики, кріплю обкладинки для блокнотів та альбомів, використовую замість вспіненого скотчу для надання об'єму. Навіть можу користуватися тільки ним при створені роботи. Правда всі недоліки його: гарячий-можна добре обпектися; вилазить з боків, якщо більше натиснути на приклеюємий елемент; оставляє слід під тоненькою тканиною чи стрічкою, коли висихає; якщо невдалий пістолет, то велика розтрата. Тре купувати пістолети поменьше розмірами, бажано не дешевше 50грн (якщо це буд.магазин) і з тоненьким носиком, а ще краще взагалі не Китай )) ( В мене вже не перший) ))
Момент "Кристал".
Класна вєщь, як для нас -скрапбукерів! Не знаю, що ним можна зклеїти у побуті, але в скрапі, помоєму все!
Клею підложки, основи, написи, по ньому можна шити, він другий помічник після гарячого пістолету. Завжди під рукою. Правда він для мене нетакий універсальний, як пістолет. Зручно, що він прозорий, можна клеїти прозорі підложки, висихає і не видно. Добре тримає!
Звісно недоліки: довго сохне і дууже воняє.
Як буває працюю довго, приблизно год.2, то провонюється вся хата. Стоїть на повістці дня на заміну!
 
І глоссі, то вже хватка "железная" ))
Користуюсь ним як в декоративних цілях так і для надьожності. Но тримає конкретно!!! 
Не воняє, на довго хватає, тільки потрібно ретельно очищати носик після кожного використання!
А ще, я всім рекомендую скотч ВОМА ( БОМА), продається в канцеляріях, великими мотками по 25м.і ціна пристойна як для такого метражу, і різної ширини. Тримає суперацько.
В мене вдома 2 альбоми по 3-4 роки і досі все на місці!
Дякую за увагу, гарного дня та натхнення ;)

Сподіваємося, наш досвід стане комусь у нагоді!

 Дуже будемо вдячні, якщо ви поділитесь у коментарях своїми враженнями від клеєвих матеріалів, якими ви користуєтесь!!!

10 коментарів:

  1. большое спасибо за очень ценную и важную информацию девочки!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Я еще пользовалась клеем "Клей DRAGON Полимерный универсальный". Очень хорошо клеит ткань к обложкам (пробовала и не раз на обложках блокнотов). Тут он мне нравится гораздо больше, чем Момент-кристалл. Следы от клей убираются достаточно легко, но только сразу - вытираем тряпочкой и он скатывается. После высыхания он прозрачный, но если останется на бумаге, то будет виден на свету - блестит. При работе с бумагой не совсем устраивает - ведет бумагу:( Но можно приспособиться. Недавно обклеивала с его помощью странички в альбоме. В основе был переплетный картон. Картон начинает прогибаться. Для нормальной работы необходимо сразу обклеить страницу бумагой с двух сторон и под пресс:) Кстати, для фотографий не подходит однозначно. Сейчас делаю альбом и комбинирую его с кристаллом.

    ВідповістиВидалити
  3. Спасибо большое за обзорчик!! Очень интересная и полезная информация))) Взяла себе на заметку))

    ВідповістиВидалити
  4. Спасибо за информацию, девочки! У меня в фаворите Момент Кристалл, почти все клею, за исключением фотографий. Кто-нибудь клеит фото на момент кристалл?

    ВідповістиВидалити
  5. Я користуюсь в основному клєм Дракон. Купую його в шпалерному магазині. Прозорий, без запаху і папір і тканину і декор приклеює на "ура".

    ВідповістиВидалити
  6. Раніше ПАСКО користувалась, але коли завагітніла почала шукати інший, бо цей має рфі

    ізкий запах. І відкрила відкрила для себе Клей ПВА tonic studios http://www.agrafka.com.ua/product/881-419e-kley-pva-120ml-tonic-studios. Пахне як ПВА, а клеїть все і тканину і бусіни і саме головне, швидко схоплює. :)

    ВідповістиВидалити
  7. Ого, девочки, вот это спасибо! Для меня это не просто полезная информация, а очень актуальная, так как я как раз занялась поиском альтернативы "Моменту". И тут такое подспорье в этом деле :) Спасибо!

    ВідповістиВидалити
  8. This is an excellent post! I use Aleene's. It works on wood which is what I need for my dollhouses. It's also worked great on fabric. Thanks for sharing all your knowledge!
    hugs♥,
    Caroline

    ВідповістиВидалити
  9. Дівчатка, дякуємо, що поділились з нами своїм досвідом!!!

    ВідповістиВидалити
  10. Велике дякую! Може, хто підкаже ,яким клеєм добре клеїти тканину на пінопласт?

    ВідповістиВидалити